Wednesday, August 11, 2021

NL — LARRY ROMANOFF — China’s YiWu: Bedrijfsmodellen Waar Je Nog Nooit Van Gehoord Hebt — August 09, 2021


China's YiWu: Bedrijfsmodellen Waar Je Nog Nooit Van Gehoord Hebt

Door: Larry Romanoff, 15 December 2019

Nederlandse vertaling: Martien

 

 


CHINESE   ENGLISH   NEDERLANDS   PORTUGUESE   SPANISH

 

De Grondstoffenmarkt van YiWu

Een kort stukje achtergrond voor de context. YiWu is 's werelds grootste supermarkt. YiWu is een kleine stad (het is eigenlijk een stad met meer dan een miljoen inwoners, maar in China is dat een kleine stad) in de provincie Zhejiang, op 45 minuten met de hogesnelheidstrein vanaf Shanghai. Het omliggende gebied telt ontelbare duizenden kleine (en sommige grote) fabrieken die enorme hoeveel heden kleine goederen produceren - handgereedschap en klein elektrisch gereedschap, paraplu's, tassen en bagage, speelgoed, geschenkartikelen, kleine apparaten, keuken- gerei, kleine elektronische artikelen, plak-band. De producten zijn meestal standaard gebruiks-voorwerpen die wij doorgaans handelsgoederen noemen.
Door deze intense concentratie van productieclusters heeft YiWu de grootste grondstoffenmarkten ter wereld. De grootste fabrieksgroothandelsmarkt in YiWu, het International Trade Center, bestaat uit acht gebouwen van vijf verdiepingen die samen ongeveer 5 miljoen vierkante meter beslaan en ongeveer 80.000 winkels bevatten, waarbij elke winkel eigendom is van een van de kleine gebiedsfabrieken. Het is zo groot dat de gangpaden in elk gebouw straatnamen hebben; voor de navigatie zijn normaal kaarten nodig. Om u het rekenwerk te besparen, als u 8 uur per dag, 5 dagen per week, met slechts 1 minuut in elke winkel zou spenderen, zou je meer dan 8 maanden nodig hebben om ze allemaal te bezoeken. En dat is slechts één markt van de ongeveer 20 in de stad. Veel markten zijn gespecialiseerd in een bepaald product: paraplu's, kunstbloemen, schrijfwaren, speelgoed, kaarsen cosmetica, modejuwelen, tassen en lederen producten schoenen, tissues, stof, sokken, lingerie . . . Typische markten zouden 2.000 winkels hebben die alleen riemen verkopen of 10.000 winkels die kleine keramische theepotten verkopen.


De YiWu Aansteker Industrie

Een van de plaatselijk vervaardigde produkten zijn sigaretten aanstekers, een industrie rond YiWu die bestaat uit ongeveer 4.000 families die ongeveer 1000 fabrieken bezitten en exploiteren, die alle hetzij onderdelen of volledig geassem-bleerde produkten vervaardigen. Deze families kunnen bestaan uit slechts een man en een vrouw met een paar ingehuurde krachten, of uit een grote uitgebreide familie van grootouders, ooms en tantes, en nakomelingen van universitair geschoolde leeftijd. In elk geval kan een fabriek zo veel of zo weinig externe werknemers inhuren als nodig is.Het Bedrijfs Model

Enkele jaren geleden produceerde elk van de fabrieken eindprodukten, die vaak rechtstreeks met elkaar concurreerden en onderling niet gestandaardiseerd of compatibel waren. Na verloop van tijd bleken verschillende fabrieken beter te zijn in het produceren van bepaalde soorten onderdelen dan andere, terwijl sommige uitblonken in het assembleren of verpakken van de eindproducten. De fabriekseigenaars kwamen herhaaldelijk bijeen om hun algemene situatie te bespreken en kwamen uiteindelijk overeen om samen te werken en zich te specialiseren. Vandaag de dag produceren sommige fabrieken alle verschillende onderdelen voor een breed scala van merken en stijlen, terwijl andere zich toeleggen op assemblage of verpakking. Elke fabriek in dit bestaande netwerk vervult haar rol in het systeem om voldoende volume te produceren om alle bestaande bestellingen te vervullen. Zij is echter ook vrij om haar eigen merken aanstekers te vervaardigen of om naast aanstekers ook andere producten te vervaardigen. Zolang aan de basisvoorwaarden van de coöperatie wordt voldaan, en aangezien elke fabriek particulier eigendom is, zijn er geen beperkingen op de activiteit.


Deze coöperatie functioneert in de praktijk als een grote, goed georganiseerde fabrikant en exporteur met tienduizenden werknemers en 1000 productielocaties - maar zonder raad van bestuur, zonder uitvoerend of middenkader, zonder beleidshandboek, zonder mooie kantoren, zonder bureaucratie en zonder overheadkosten voor het bedrijf. Dankzij de gedecentraliseerde structuur en de gespecialiseerde, strakke productfocus kan de groep snel inspelen op alle uitdagingen. Soms duurt het ontwikkelingsproces van productontwerp tot geproduceerd monster minder dan 24 uur. De groep kan bestellingen van elke omvang aanvaarden en uitvoeren, waarbij de productie wordt verzorgd door de locaties met de beschikbare capaciteit.
Financiering is nooit een probleem omdat de kapitaal-investeringslast zo ruim is verdeeld, modernisering of uitbreiding van capaciteit geschiedt in kleine stappen naar gelang van het vermogen en de ambitie van elke productie-eenheid, en natuurlijk heeft elke persoon in het hele plan er een gevestigd persoonlijk belang bij om ervoor te zorgen dat de kosten tot een minimum worden beperkt. Deze structuur heeft een enorm verborgen voordeel in het bestaan van misschien wel 10.000 marketeers, die allen elk vrij moment vullen met het zoeken op het internet naar meer klanten voor deze coöperatieve onderneming, en die elk veel te winnen hebben bij deze inspanning, aangezien alle inkomsten rechtstreeks in hun eigen zakken vloeien.


Door deze losjes gestructureerde maar hechte coöperatie konden de talloze kleine bedrijven functioneren als een veel grotere en veel machtigere entiteit, met verbluffende resultaten: YiWu heeft zijn aandeel in de wereldwijde markt voor aanstekers in slechts enkele jaren vergroot van ongeveer 30% tot meer dan 70%, en de regio YiWu genereert een BBP van bijna 1 triljoen USD (een derde van dat van Californië). Het is vermeldenswaard dat, afgezien van enkele pas afgestudeerde kinderen die in het familiebedrijf komen werken, er hier geen MBA's zijn. Het hele bedrijfsmodel is uitgevonden door de oudere generatie, van wie velen hun middelbare schoolopleiding niet hadden afgemaakt.


Het is onwaarschijnlijk dat een dergelijke entiteit lang zou overleven in het Westen, omdat de Chinese concepten van familie, samenwerking, harmonie, ofwel helemaal niet bestaan in het Westen, ofwel niet op dezelfde manier of in dezelfde mate. Dit is slechts één verhaal van innovatie in China. Er zijn ontelbare duizenden andere, op manieren en plaatsen die wij ons misschien nooit kunnen voorstellen.
Er zit eigenlijk iets meer achter dit verhaal. Op de business school van de universiteit in YiWu is een voorwaarde voor het afstuderen dat alle studenten hun eigen bedrijf moeten oprichten en met succes runnen. Dit kunnen alleen online winkels zijn die allerlei producten verkopen, maar ze zijn allemaal winstgevend. Bovendien beheersen de plaatselijke studenten vaak voldoende talen om als tussenpersoon op te treden voor de miljoenen buitenlandse kopers die elk jaar naar de stad komen, om hen te helpen in het systeem te navigeren, als vertaler op te treden, bevredigende producten te vinden en te onderhandelen over prijzen en voorwaarden. Sommige van deze kinderen verdienen wel 100.000 dollar in een jaar, terwijl ze nog op school zitten. We zien dit niet op Harvard of Western, noch zien we studentenparkings vol BMW's en Ferrari's.

 

 

*

De geschriften van de Mr. Romanoff zijn vertaald in 32 talen en zijn artikelen zijn gepubliceerd op meerdan 150 nieuws- en politieke websites in meerdan 30 landen, alsmede op meer dan 100 Engelstalige platforms. Larry Romanoff is management consultant en gepensioneerd ondernemer.

Hij heeft leiding gevende functies bekleed in internationale adviesbureausen was eigenaar van een internationaal import/export bedrijf. Hij was gast professor aan de Fudan Universiteit in Shanghai, waar hij casestudies over internationale zaken presenteerde aan EMBA-klassen. De heer Romanoff woont in Shanghai en schrijft momenteel een serie van tien boeken die in het algemeen betrekking hebben op China en het Westen. Hij is auteur van Cynthia McKinney’s nieuwe bloemlezing When China Sneezes (Ch. 2 – Dealing with Demons).

Zijn volledige archief is te zien op:

https://www.moonofshanghai.com/ and http://www.bluemoonofshanghai.com/

Hij kan worden gecontacteerd op: 2186604556@qq.com


Copyright © Larry RomanoffMoon of ShanghaiBlue Moon of Shanghai, 2021

 

 


iNTERNET ARCHIVE


 

TO INTERNET ARCHIVE -- Re: An urgent request

Please remove this file from archive.org:

Step 1: (a) This is the URL that I want excluded from your website:
https://web.archive.org/web/20230414194235/https://www.moonofshanghai.com/2023/04/en-larry-romanoff-power-behind-throne.html Sincerely, Luisa Vasconcellos

 

 

CROATIAN  ENGLISH   ESPAÑOL FRANÇAIS  GREEK  NEDERLANDS  POLSKI  PORTUGUÊS EU   PORTUGUÊS BR  ROMANIAN  РУССКИЙ

What part will your country play in World War III?

By Larry Romanoff, May 27, 2021

The true origins of the two World Wars have been deleted from all our history books and replaced with mythology. Neither War was started (or desired) by Germany, but both at the instigation of a group of European Zionist Jews with the stated intent of the total destruction of Germany. The documentation is overwhelming and the evidence undeniable. (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) (8) (9) (10) (11)

READ MORE

L.Romanoff´s interview